18 июня 2024
450 тысяч слов
+19 за сегодня

Значения слова неволя

все
Словарь Ушакова
Тезаурус русской деловой лексики
Словарь Ожегова
Словарь Ефремовой

Словарь Ушакова

неволя

неволя, неволи, мн. нот, жен.

1. Отсутствие свободы, независимости, плен, рабство. Бежать из неволи. «В неволе тихой увядая, Мария плачет и грустит.» Пушкин. «Вскормленный в неволе орел молодой.» Пушкин.

2. Необходимость, принуждение, нужда. Горькая неволя. «Охота пуще неволи.» (посл.)

Тезаурус русской деловой лексики

неволя

Syn: рабство

Ant: свобода

Словарь Ожегова

неволя

НЕВОЛЯ, и, ж.

1. Отсутствие свободы (в 4 знач.), плен, рабство (высок.). Жить в неволе. Орлы не размножаются в неволе. Попасть в неволю.

2. Принуждение, необходимость (устар. и прост.). Какая н. ехать? (т. е. кто принуждает?). Охота пуще неволи (посл.).

Словарь Ефремовой

неволя
  1. ж.
    1. :
      1. Отсутствие свободы, зависимость, подчинение.
      2. Рабство, плен.
      3. перен. Жизнь, содержание не в естественных условиях, взаперти (о животных, птицах).
    2. Принуждение, нужда; необходимость.
Поделиться:
Действия:
Скачать в doc

Каким слово неволя может быть

Предложения со словом неволя

  • Неволя навiть тодi, коли в рiднiй хатi пануе достаток i в сiм’i нiхто не мае найменшоi уяви про голод, коли ласкава мати вчить свого мiзинчика доброго тону, змалку готуючи його до елiтарного життя, коли батько, сiльський учитель, помiтивши в своему синовi пристрасть до книг, створюе для нього сувору систему читання, а в хатi ж повно рiзноманiтноi лiтератури, коли сiльськi хлопчики-ровесники заздрять твоiй ошатностi й чистотi, – навiть тодi з повiтря, з прочитаних книжок, з тривожних перешiптувань батька з матiр’ю, бiдкань селян, що приходили до вчителя за порадою, з тужливих пiсень учительськоi служницi-сироти, з бравого вигляду пихатого жандарма в «рогатiвцi», з перемовлянь портретiв Тараса Шевченка та Івана Франка (не сумнiвайтесь, я добре чув, стоячи пiд дверима спальнi, коли нiкого не було в хатi, як гримотять iхнi то урочистi, то гнiвнi голоси) – з усього цього спадала на мене сiра мряка принизливоi задушливостi, що вiдчужувала мене вiд чарiвноi природи i накочувалася звiдусiль у моему зеленому Трачi, мов повiнь, i я боляче вiдчував, що краса свiту не належить анi менi, анi батьковi, анi трацьким селянам, а комусь чужому, може, тому жандармовi в кашкетi з ремiнцем попiд шиею, а певне, i не йому, а комусь iншому, вищому i сильнiшому, якого я не бачив i не знав, а вiдчував його присутнiсть повсюдно, – i була це неволя.
  • Сильный запах сосны и тонкие ароматы леса напомнили ему прежние свободные дни, когда он не знал еще, что такое неволя.
  • Да какая же неволя, сударь, позвольте вас спросить.
  • Краще зразу смерть, нiж мунгальський полон, нiж довiчна наруга i неволя.

Цитаты со словом неволя

  • Свобода есть одна из самых драгоценных щедрот, которые небо изливает на людей; с нею не могут сравниться никакие сокровища: ни те, что таятся в недрах земли, ни те, что сокрыты на дне морском. Ради свободы, так же точно, как и ради чести, можно и должно рисковать жизнью, и, напротив того, неволя есть величайшее из всех несчастий, какие только могут случиться с человеком.
    Мигель де Сервантес, "Дон Кихот"
  • Власть разлучает гордые души, а неволя соединяет их.
    Михаил Лермонтов, "Вадим"