10 июня 2024
450 тысяч слов
+57 за сегодня

Предложения со словом полон

Изучите предложения со словом «полон» чтобы лучше понять его смысл и способы употребления в текстах.

  • Отсюда же шлю тобе с Леваш-Некрасовым из полона нашего князя Михайлу, воевод Бурмета, да Мичкина, да Качаима, и все, что имал у них, – шешнадцать сороков соболей да шубу соболью, пятнадцать поставов ипского сукна, да три панциря, да шлем, да две сабли булатные».
  • Благородный муж носит надлежащим образом шапку и платье, его взор полон достоинства, он так внушителен, что люди, глядя на него, испытывают трепет, – он ли не грозен без свирепости.
  • Нi, як вiйськова людина вiн розумiв, що життя сорока чотирьох бiйцiв, цiлого загону, важливiша, нiж доля трьох прикордонникiв, яких узяли в Амвросiiвцi в полон пiсля вiдходу загону, тим бiльше, важливiша, нiж життя i свобода його одного, а значить, командир вчинив правильно.
  • Но отец Серафим, ходивший этим путем в близлежащий монастырь каждые два-три месяца, уверенно вел ополченцев напрямик к большой дороге, по которой должны были вскоре пройти ордынцы, гнавшие полон из разоренного села.
  • Хоч як парадоксально, але хижi половцi, як уже мовилося, являли собою найбiльшу небезпеку не тодi, коли вони робили набiги на прикордоннi землi Русi – Переяславщину, Киiвщину, Чернiгiвщину, – а тодi, коли руськi князi приводили iх на Русь в якостi союзникiв для з’ясування своiх вiдносин мiж собою та своiми родичами, а за цю допомогу дозволяли степовикам грабувати свiй край i тисячами забирати в полон своiх спiввiтчизникiв.
  • Но по мере приближения к своим аулам они все больше внимания уделяли женскому полону, чтобы окончательно сломить своих пленниц и лишить их остатков воли.
  • Спочатку Добриня розпитав, що нового в селi, як вони жили цi роки, хто iз односельчан та родичiв помер, хто одружився, вийшов замiж, а потiм розповiв про себе – як потрапив у полон до половцiв хана Котяна, як завезли вони його в Половецьку землю i як вiн там гибiв вiд голоду, холоду, знущань та рабськоi роботи.
  • Насельников в Залесье действительно очень много, кого-то князь в полон привел да землю дал, кто-то сам сбежал от половецких набегов, а кто и из других княжеств пришел, прослышав, что смердам у князя живется легче и порядка больше.
  • Умiння вести далекi морськi походи не могло з’явитися на порожньому мiсцi – сучасники тих подiй прямо вказували на спiвпрацю козакiв iз мусульманським «пiратським iнтернацiоналом» Чорного та Мармурового морiв, а також на допомогу втiкачiв iз турецького полону – «потурнакiв».
Поделиться:
Действия:
Скачать в doc